maandag 27 april 2009

Naar de markt om ingrediënten voor de kooklessen


We vertrekken vanaf het plein te voet naar de markt en staan er voor de verkeerslichten. Handig voor de automobilisten is, dat naast het groene of rode licht het aantal seconden aftelt, hoelang je nog kan doorrijden of moet wachten. Alhoewel daar niet veel rekening mee gehouden wordt. Iedereen die naar rechts moet, mag sowieso altijd door. Beeld je dat maar eens in. Zowel voor voetganger, fiets en brom is dat een zeer verwarrende regel. Daarbij denkt de Chinees dus anders dan wij en denkt hij bij zichzelf: als die naar rechts door mag dan ga ik, die naar links moet, ook maar eens door het rood rijden. En zelfs deze die rechtdoor moeten vergeten ook soms eens hun rem zitten. Zo kregen we deze middag bijna een aanrijding van één die parmantig door het rood reed en daarbij nog van zijn tak maakte tegen ons die door het groen reden. Op onderstaande foto's zie je dus groen voor de voetganger, ik dus, bekijk dan eens goed het voetpad. En nee, het is niet net op het groen gesprongen want doorgaans blijven de lichten 1 minuut aan of 6O seconden en op hoeveel seconden staat het hier? ... Juist foto 1 35" foto 2 13" en foto 3 9"!

Maar niet alleen auto's houden zich niet aan de regels ook de voetgangers lappen er hun slippers aan. Kijk hier is het nog 21" rood voor de voetganger ! ! !
En nu ... op naar de markt. Want voor de (naked) woklessen hebben we verse ingrediënten nodig! Ach die heeft net zijn kippen geslacht om te verkopen op de markt. Die gaan we dus volgen.
Keuze tussen levende of dode kip of liever eieren? Zeg eens wat was er nu eerst? De kip of het ei?
We komen op de vleesmarkt. Pekingeend! Gebakken, wel of niet in stukskes gesneden of ongebakken levende vers?
Of koop je liever een varkentje alive and kicking?
Of delen ervan?
Of heb je liever een mals stukske vlees?
Maar bij grondig marktonderzoek zoomen we even uit en ontdekken we de stock onder 'tafel'. En wat hangt er daar voor de tafel?
Even weer inzoomen dus ... ja 't is wat ik dacht. Voor de liefhebbers verse longen met luchtpijp en al. Alhoewel ze er de volgende dag en de dag daarop nog steeds op dezelfde plek gingen weliswaar met wat meer vliegen er rond. Maar geen nood. We lossen dat op met wat extra scherpe kruiden. Goed om de smaak te maskeren en de bacteriën te doden ... Bemerk de 'nette' vloer!
En als den boel begint te lekken dan hebben we nog altijd ons proper kuisdoekske bij de hand.
Maar geen nood, we wassen achteraf alles wel hygiënisch af onder een lopend kraantje of in een proper bekkentje.
Na de les eten we natuurlijk alles lekker op. Let op de met bleekwater afgewassen faïencekes.
BBQ kan natuurlijk ook een koepoot is gemakkelijk hanteerbaar; valt niet tussen de grille en is lekker peuzelwerk. Ge voelt u precies Obelix als ge die vast hebt.
Kuikentjes of babyvogeltjes op een stokje zijn ook heel lekker. Je kan zelfs achteraf de beentjes als tandenstokertje gebruiken.
Of hou je liever van een vers viske. Ja half dood is nog altijd beter dan helemaal dood zoals bij ons.
Een delicatesse zijn deze schele knullen lekker voor de Chinese fondue = koken en een bouillonske en dan lekker opsmekken.
In het begin van mijn reis toen ik mijn fototoestel alleen gebruikte voor de theefoto's van mijn boek te nemen, heb ik op verscheidene marktjes schildpadden, slangen en kikkers levend zien villen of in stukken snijden. Ik kwam er toen jammer genoeg nog niet op om ook dat op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is mijn vriendin Mieke die me op het idee bracht, toen ik in geuren en kleuren aan het vertellen was over deze schoonheden en dat ze zei: "Anne, eije dao foto's van? ... Moa Anne toch, ê ge moeta trekken njè ! ! !"


Nog even vermelden dat we in een modern uitgeruste keuken werken met plastieken wasbekkens, isomovoorraaddozen en onze nieuwste inoxpotten met passend deksels.

Alles keurig afwegen
Met een elektrische weegschaal gaat het beter, maar je moet wel de 'prise' insteken!
En achteraf moet je niet afwassen, gewoon stapelen en wachten tot dat regent.
Vuiligheid gooi je gewoon op de grond.
De centrale poetsdienst komt wel alles opvegen. Ondertussen spelen we wat of rusten we gewoon, voldaan van ons werk, uit.

5 opmerkingen:

  1. Dag Ann,
    Als chinezen hier een bedrijf beginnen , begrijpen ze niet de overhygiënische controles , volgens hun normen is alles ok , zo zie je maar hoe culturen verschillen en hoe meningsverschillen ontstaan!!!
    Geniet van je laatste dag en tot in Belgïe!!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Ann,
    Ja zo zie je maar wat chinezen denken , die hier een zaak beginnen, de overhygïenische inspectie hier , vergelijken met hun markten , dit is een heel groot verschil,alsook grote cultuurverschillen soms moeilijk te begrijpen!!
    Geniet van je laatste dag,
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Om China te begrijpen is veel tijd nodig. Zich vooraf uitgebreid inlichten over de Chinese cultuur en gebruiken is noodzakelijk. De reactie en relaas van de eerste dagen spreken hierover boekdelen.
    Enkele gebruiken toegelicht:
    - Het is normaal dat mensen eerst vragen of je honger hebt/gegeten hebt. China kende een tijd hongersnood waardoor het Vlaamse oe ist? vertaald wordt als 'al iets gegeten?'
    - Ook het vragen of je het begreep heeft niets te maken met weten of niet. Chinees is een moeilijke communicatietaal waardoor tijdens het gesprek steeds een onderbreking volgt waarbij de verteller afcheckt indien alles duidelijk is. Aan de telefoon klinkt dat inderdaad als 'hadda hadda hadda' of 'a a a' = alles duidelijk.
    -guan chi is noodzakelijk: 'ons kent ons'. Dus start alles met vriendschap. Let op: dit is bijna nooit echte vriendschap...
    Met de deur in huis vallen is uit den boze en heeft blijk van geen respect. Dit kan zo ver gaan dat men simpelweg geen zin heeft om nog zaken te doen. Na het zakendoen MOET men blijven eten (en drinken) anders is er gweer geen respect...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. China en westerlingen.
    Westerlingen vragen om te weten. Chinezen ondergaan en staan niet stil bij bepaalde zaken. Waarom is dat zo? Omdat dat zo is. Dit wordt als zeer latig ervaren bij westerlingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. China en hygiene
    Geen uitgebreidere keuken dan de Chinese. Er zijn een 4 tal hoofdstijlen. Veel hangt uiteraard af van wat er beschikbaar is aan ingredienten: noorden eerder vlees zuiden eerder vis. Alles wordt vers klaargemaakt en alles wordt gegeten: 'een Chinees eet alles met poten buiten de tafel' is een uitdrukking.
    China kent geen HACCP normen als hier. Daarom moet vlees, vis en groeten gekookt, gebakken of gegrild worden. De aanblik van rauw vlees in 'den open' kan vreemd overkomen...
    De vertaling van de Chinese folder is ook weer iets die niet mag letterlijk worden genomen: het is beleefd (en noodzakelijk) dat er rijst over blijft in de kom (men eindigt de maaltijd met rijst om de 'gaatjes te vullen'). Een beetje rijst laten liggen heeft blijk dat men genoeg at...
    China kent nog altijd hongersnood in bepaalde gebieden! Daarom wordt gevraagd om alles op te eten en niet meer te nemen dan nodig. Geen verspilling.

    BeantwoordenVerwijderen